The rules of reciting Tashahhud in prayer

The rules of reciting Tashahhud in prayer
The rules of reciting Tashahhud in prayer

The rules of reciting Tashahhud in prayer

Reciting Tashahhud is an essential part of the Muslim prayer, and it is important to observe the rules of recitation to ensure that the prayer is performed correctly. Here are the rules for reciting Tashahhud in prayer:

 

The Tashahhud is recited in both the first and second Rakats of the prayer. It is recited after completing two Rakats while sitting down.

The recitation of Tashahhud should begin with the words “At-tahiyyatu lillahi was-salawatu wat-tayyibatu” (All compliments, prayers, and pure words are due to Allah).

 

The next phrase that follows is “Assalamu alaika ayyuhan-nabiyyu wa rahmatullahi wa barakatuh” (Peace be upon you, O Prophet, and Allah’s mercy and blessings). This is a way of sending greetings and blessings to the Prophet Muhammad (peace be upon him).

 

After sending blessings to the Prophet, the reciter then recites the Shahada, which is the declaration of faith in Islam. The Shahada is recited by saying “Ashhadu alla ilaha illa Allah, wa ashhadu anna Muhammadan Rasulullah” (I bear witness that there is no god but Allah, and I bear witness that Muhammad is the Messenger of Allah).

 

After reciting the Shahada, the reciter may choose to send further blessings upon the Prophet and his family by reciting the words “Allahumma salli ala Muhammad wa ala aali Muhammad”(I bear witness that there is no god but Allah and I bear witness that Muhammad is the Messenger of Allah).

 

Finally, the recitation of Tashahhud should be concluded with the words “Allahumma barik ala Muhammad wa ala aali Muhammad” (O Allah, bless Muhammad and the family of Muhammad).

 

It is important to note that Tashahhud should be recited in Arabic and that the recitation should be clear and audible. The words should be pronounced correctly, and the recitation should be done with sincerity and concentration. It is also important to face towards the Qibla (the direction of the Kaaba in Mecca) while reciting Tashahhud.

 

In conclusion, reciting Tashahhud in prayer is an essential part of the Muslim prayer, and it is important to observe the rules of recitation to ensure that the prayer is performed correctly. The recitation should be done in Arabic, and the words should be pronounced correctly and with sincerity. By observing these rules, Muslims can perform their prayer correctly and with devotion.

 

The rules of reciting Tashahhud in prayer
The rules of reciting Tashahhud in prayer

 

নামাযে তাশাহহুদ পড়ার নিয়ম

 

তাশাহহুদ পাঠ করা মুসলিম প্রার্থনার একটি অপরিহার্য অঙ্গ, এবং প্রার্থনাটি সঠিকভাবে করা হয়েছে তা নিশ্চিত করার জন্য তেলাওয়াতের নিয়মগুলি পালন করা গুরুত্বপূর্ণ। এখানে নামাজে তাশাহহুদ পড়ার নিয়ম রয়েছে:

 

নামাযের প্রথম ও দ্বিতীয় রাকাতে তাশাহহুদ পড়া হয়। বসে বসে দুই রাকাত পূর্ণ করে পাঠ করা হয়।

তাশাহহুদের পাঠ শুরু করা উচিত “আত-তাহিয়্যাতু লিল্লাহি ওয়াস-সালাওয়াতু ওয়াত-তাইয়্যিবাতু” (সমস্ত প্রশংসা, প্রার্থনা এবং বিশুদ্ধ শব্দ আল্লাহর জন্য)।

পরবর্তী বাক্যাংশটি হল “আসসালামু আলাইকা আইয়্যুহান-নাবিয়্যু ওয়া রাহমাতুল্লাহি ওয়া বারাকাতুহ” (হে নবী, আপনার উপর শান্তি বর্ষিত হোক এবং আল্লাহর রহমত ও বরকত)। এটি নবী মুহাম্মদ (সা.)-এর প্রতি সালাম ও দোয়া পাঠানোর একটি উপায়।

 

নবীর প্রতি আশীর্বাদ পাঠানোর পর, পাঠকারী তারপর শাহাদা পাঠ করেন, যা ইসলামে বিশ্বাসের ঘোষণা। “আশহাদু আল্লা ইলাহা ইল্লাল্লাহ, ওয়া আশহাদু আন্না মুহাম্মাদান রাসুলুল্লাহ” বলে শাহাদা পাঠ করা হয় (আমি সাক্ষ্য দিচ্ছি যে আল্লাহ ছাড়া কোন ইলাহ নেই, এবং আমি সাক্ষ্য দিচ্ছি যে মুহাম্মদ আল্লাহর রাসূল)।

 

শাহাদা পাঠ করার পর, আবৃত্তিকারী “আল্লাহুম্মা সাল্লি আলা মুহাম্মাদ ওয়া আলা আলি মুহাম্মাদ” (হে আল্লাহ, মুহাম্মাদ ও মুহাম্মাদের পরিবারের উপর শান্তি ও বরকত বর্ষণ করুন) শব্দগুলি পাঠ করে নবী ও তাঁর পরিবার-পরিজনের উপর আরও বরকত পাঠাতে বেছে নিতে পারেন। .

 

পরিশেষে, “আল্লাহুম্মা বারিক আলা মুহাম্মাদ ওয়া আলা আলি মুহাম্মাদ” (হে আল্লাহ, মুহাম্মাদ ও মুহাম্মাদের পরিবার-পরিজনের উপর বরকত বর্ষণ করুন) বলে তাশাহহুদ পাঠ শেষ করতে হবে।

 

এটি লক্ষ্য করা গুরুত্বপূর্ণ যে তাশাহহুদ আরবীতে পড়তে হবে এবং তেলাওয়াত যেন স্পষ্ট এবং শ্রবণযোগ্য হয়। শব্দগুলো সঠিকভাবে উচ্চারণ করতে হবে এবং আবৃত্তি আন্তরিকতা ও একাগ্রতার সাথে করতে হবে। তাশাহহুদ পড়ার সময় কিবলার দিকে (মক্কায় কাবার দিক) মুখ করাও জরুরি।

 

উপসংহারে বলা যায়, নামাজে তাশাহহুদ পাঠ করা মুসলিম নামাজের একটি অপরিহার্য অঙ্গ এবং নামাজ সঠিকভাবে আদায় করা নিশ্চিত করতে তেলাওয়াতের নিয়ম পালন করা গুরুত্বপূর্ণ। আরবীতে তেলাওয়াত করতে হবে এবং শব্দগুলো সঠিকভাবে ও আন্তরিকতার সাথে উচ্চারণ করতে হবে। এই নিয়মগুলি পালন করে, মুসলমানরা তাদের নামাজ সঠিকভাবে এবং ভক্তি সহকারে আদায় করতে পারে।

 

The rules of reciting Tashahhud in prayer
The rules of reciting Tashahhud in prayer

What is the total number of tashahhud recited in the five daily prayers?

 

The total number of Tashahhud recited in the five daily prayers depends on the number of Rakats (cycles) in each prayer. Here’s a breakdown of the number of Tashahhud recited in each prayer:

01. Fajr (Morning Prayer): The Fajr prayer consists of two Rakats, and one Tashahhud is recited during the prayer.

 

02. Dhuhr (Noon Prayer): The Dhuhr prayer consists of four Rakats, and two Tashahhud are recited during the prayer. One Tashahhud is recited after completing the first two Rakats, and the second Tashahhud is recited after completing the final two Rakats.

 

03. Asr (Afternoon Prayer): The Asr prayer consists of four Rakats, and two Tashahhud are recited during the prayer. One Tashahhud is recited after completing the first two Rakats, and the second Tashahhud is recited after completing the final two Rakats.

 

04. Maghrib (Evening Prayer): The Maghrib prayer consists of three Rakats, and two Tashahhud are recited during the prayer. One Tashahhud is recited after completing the first two Rakats, and the second Tashahhud is recited after completing the final Rakat.

 

05. Isha (Night Prayer): The Isha prayer consists of four Rakats, and two Tashahhud are recited during the prayer. One Tashahhud is recited after completing the first two Rakats, and the second Tashahhud is recited after completing the final two Rakats.

 

So, in total, a Muslim recites 17 Tashahhud in the five daily prayers.

 

দৈনিক পাঁচ ওয়াক্ত নামাজে মোট তাশাহহুদ পড়ার সংখ্যা কত?

 

দৈনিক পাঁচ ওয়াক্ত নামাজে মোট তাশাহহুদ পাঠ করা প্রতিটি নামাজের রাকাত (চক্র) সংখ্যার উপর নির্ভর করে। এখানে প্রতিটি নামাজে পড়া তাশাহহুদের সংখ্যার একটি ভাঙ্গন রয়েছে:

01.ফজর (সকালের নামায): ফজরের নামায দুই রাকাত নিয়ে গঠিত এবং নামাযের সময় এক তাশাহহুদ পড়া হয়।

 

02. ধুহর (দুপুরের নামায): যোহরের নামায চার রাকাত নিয়ে গঠিত এবং নামাযের সময় দুটি তাশাহহুদ পাঠ করা হয়। প্রথম দুই রাকাত পূর্ণ করার পর একটি তাশাহহুদ পড়া হয় এবং শেষ দুই রাকাত শেষ করার পর দ্বিতীয় তাশাহহুদ পড়া হয়।

 

03.আসর (বিকালের নামায): আসরের নামায চার রাকাত নিয়ে গঠিত এবং নামাযের সময় দুটি তাশাহহুদ পাঠ করা হয়। প্রথম দুই রাকাত পূর্ণ করার পর একটি তাশাহহুদ পড়া হয় এবং শেষ দুই রাকাত শেষ করার পর দ্বিতীয় তাশাহহুদ পড়া হয়।

 

04.মাগরিব (সন্ধ্যার নামায): মাগরিবের নামায তিন রাকাত নিয়ে গঠিত এবং নামাযের সময় দুই তাশাহহুদ পড়া হয়। প্রথম দুই রাকাত পূর্ণ করার পর একটি তাশাহহুদ পড়া হয় এবং শেষ রাকাত শেষ করার পর দ্বিতীয় তাশাহহুদ পড়া হয়।

 

05.ইশা (রাতের নামায): এশার নামায চার রাকাত নিয়ে গঠিত এবং নামাযের সময় দুই তাশাহহুদ পড়া হয়। প্রথম দুই রাকাত পূর্ণ করার পর একটি তাশাহহুদ পড়া হয় এবং শেষ দুই রাকাত শেষ করার পর দ্বিতীয় তাশাহহুদ পড়া হয়।

 

সুতরাং, মোট, একজন মুসলমান দৈনিক পাঁচ ওয়াক্ত নামাজে 17টি তাশাহহুদ পাঠ করে।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *